Recensies

Plezierig en kleurrijk

De bibliotheek in Drunen ziet keer op keer kans haar ruimte op te vrolijken met onderhoudende kunst. Deze maand kreeg mevrouw Jenny Vervloet gelegenheid te tonen wat zij met kwast en penseel teweeg kan brengen. En dat levert verrassend aardige plaatjes op. Met een uitgekiend gevoel voor compositie en kleur heeft de schilderes een twintigtal werken aan de openbaarheid prijsgegeven. Jenny Vervloet is een capabele artiest, die in haar ontwikkeling nog niet helemaal haar eigen stijl heeft gevonden.

Door Jelleke Tigelaar

De werken zijn vrolijk uitgevoerd en zitten vol beweging. Veel mensfiguren op de rug gezien of in groepsverband. Niet zozeer iets samen doend maar meer samendrommend, de mens als groepsdier. Jenny Vervloet schuwt de exotische taferelen niet: Een wilde Afrikaans ogende danspartij, uitgevoerd in zwart. Blauw en warm oranje is daar een voorbeeld van,  evenals een Indonesische vrouw die met een buidel groenten op de rug is weergegeven.  Met een paar rake lijnen wordt een mens of dierfiguur weergegeven. De dierfiguren hebben bijna zonder uitzondering iets menselijks, zoals de wandelende kalkoen of het naar voren gebogen kubistische vosje. Maar een paar levensechte kippen zet Jenny Vervloet eveneens zonder mankeren neer.

 

Levensecht

Jenny Vervloet presenteert zich als aquarellist. De aquarellen die er hangen doen zeer klassiek aan. Met veel gevoel voor detail schildert zij kinderen uit het begin van de vorige eeuw die bij een boerderij spelen. Een oude ton hangt scheef in zijn duigen, van de huisdeur is alleen de bovenste helft geopend. Vlak daar tegenover hangt een allerliefst winterlandschapje.

Er hangen in de bibliotheek ook vrij veel bloemschilderijen, geen tere pasteltinten, maar fors vormgegeven boeketten nadrukkelijk aanwezige bloemgroepen. Hoe sterk Vervloet met kleuren is, is af te zien aan de perfect uitgebeelde zonne-bloemen die zeer levensecht het doek afstralen.

Jenny Vervloet heeft een goede hand van schilderen. Allerlei stijlen uit de twintigste eeuw komen voorbij: Chagall, Miró, Appel. Van Gool en niet te vergeten de Japanse prenten die aan Van Gogh doen denken. Wandelen langs de schilderijen van Jenny Vervloet is een plezierige, rustgevende bezigheid.

Scroll naar boven